Nadal wspólnie ze związkami zawodowymi

Było to pierwsze spotkanie nowo wybranego Prezydium Zarządu Wojewódzkiego Nowej Lewicy w Kujawsko-Pomorskiem z reprezentantami kierownictw związków zawodowych. Spotkanie wynikało z planu pracy Rady Wojewódzkiej na rok 2022.

W siedzibie Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy w Bydgoszczy odbyło się spotkanie władz Nowej Lewicy z kierownictwami związków zawodowych.

OPZZ reprezentował Harald Matuszewski przewodniczący Rady Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Lech Hemmerling przewodniczący Związku Zawodowego Ciepłowników (wchodzącego w skład OPZZ), Związek Nauczycielstwa Polskiego – Krzysztof Markiewicz prezes Okręgu Kujawsko-Pomorskiego i Mirosława Kaczyńska prezeska ZNP Bydgoszcz.

zwiazkowcy3   związkowcy1 copy

Ze strony Nowej Lewicy obecni byli: współprzewodniczący RW Piotr Hemmerling i Jacek Warczygłowa, sekretarz wojewódzki Zbigniew Welenc oraz wiceprzewodniczący RW Beata Krajewska i poseł na Sejm RP Jan Szopiński.

Spotkanie miało charakter organizacyjny, a celem było wznowienie stałej współpracy ze związkami zawodowymi obu partii połączonych w strukturach Nowej Lewicy. Strony wyraziły wolę wspólnego działania na rzecz ludzi pracy, emerytów i osób działających w ruchu związkowym. Wzajemnie poinformowano się o planach działania oraz o problemach, z jakimi borykają się członkowie związków.

Przedstawiciele NL zaproponowali, aby OPZZ i ZNP wydelegowały swoich przedstawicieli do Wojewódzkiej Komisji Programowej, powołanej na Kongresie Wojewódzkim NL, która opracuje program wyborczy lewicy dla województwa kujawsko-pomorskiego.

Opr. nim, 16 marca 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!